Лидерът на опозицията в Македония пък призова за спиране на антиправителствените протестите

Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев призова за спиране на антиправителствените протести, които се организират в редица градове в Македония, цитиран от македонското електронно издание „За се”. Според Заев в този момент е важно да се помогне на цивилното население и да се гарантира сигурността на гражданите.

 

 

 „Призовавам всички  да успокоят гнева, предизвикан от доказателствата, които показва опозицията. Би било хубаво протестите да спрат, въпреки че се организират самоинициативно“, е заявил Заев.  

 

Междувременно Сърбия усили охрана на границата си с Македония. Там са изпратени допълнителни сили на жандармерията и полицията, заяви вътрешният министър Небойша Стефанович.  Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е разговарял с македонския си колега Никола Попоски.  В разговора с Дачич е осъдил събитията в Куманово.

 

Американците ползват всички средства за да свалят правителството на Никола Груевски в Македония”. Това написа в профила си в Туитър лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. Според него антиправителствените протести и престрелката в Куманово са организирани от американците.

 

Руското министерство на външните работи разпространи съобщение във връзка с въоръжените сблъсъци в града. В него Москва изразява загриженост за ситуацията и надежда за скорошно успокояване на обстановката и се призовават политическите сили в Македония да подходят към политически диалог, а международната общност и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да го подпомогне.

 

Според Москва протестите са част от опитите на неправителствените организации, с помощта на западните страни, да направят „цветна революция“ в Македония, което може да предизвика етнически сблъсъци в мултиетническата страна и в нейните съседи на Балканите.