Въздушната операция е срещу сектантски групировки, категоричен е ангажираният с мисията Салман

Наследилият трона едва през януари крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азис  няма да вземе участие в срещата на върха между САЩ и персийските страни. За това информира американското радио Voice of America (“Гласът на Америка”).

 

Световните медии следят внимателно всяка крачка на близкоизточния мохарх - влиянието на Рияд рязко нарасна с началото на съвместната кампания на краля и щатския държавен секретар Джон Кери за понижаване на цените на петрола по света, с цел икономически натиск върху "Ислямската държава", Иран, Сирия и Русия.

 

Домакин на срещата ще бъде президентът на САЩ Барак Обама. Вестта за промени в графика на монарха бе съобщена от външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр – той отмени и планираната среща в Белия дом, за която бе оповестено преди дни.

 

Заседанието на върха започва в сряда с посещение на делегациите от шестчленния Съвет за сътрудничество на страните от Персийския залив в Белия дом. Тя ще продължи в четвъртък с преговори в президентската резиденция в Кемп Дейвид.

 

Ал Джубейр добави, че крал Салман ще бъде заместен на срещата във Вашингтон от принц Мохамед бин Найеф. Като причина за решението министърът посочи „застъпването на срещата с петдневното примирие и хуманитарните усилия в Йемен, където Саудитска Арабия оглавява въздушна кампания срещу антиправителствените бойци”.

 

Новината идва скоро, след като самият крал Салман заяви, че „операцията в Йемен е насочена към спасяването на братския йеменски народ от сектантски групировки“. „Бунтовниците в Йемен застрашават съседните страни. Те са подкрепяни от чужди държави, които се опитват да разширят влиянието си в региона“, заяви в понеделник монархът, цитиран от Gazeta.ru.