Очаква се въпросът да бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса

Частни и общински болници предупредиха за масови фалити, ако не се промени начинът на заплащане на лечебните заведения. Две болнични и три пациентски организации поискаха промяна в методиката за превеждане на средства на болниците, която определя твърди бюджети и изисква създаването на листи на чакащи в най-търсените болници.

 

"Най-лесното спешно решение би било да се върне методиката за разплащане от миналата година, докато се измисли работещо решение", заяви зам.-председателят на Сдружението на общинските болници д-р Атанас Атанасов, цитиран от БНР.

 

"При т. нар. "надлимитна дейност", която се отчита, тя да бъде проверявана в определен период - до 30 дни след плащането за долимитната. И ако се установи, че е коректно извършена, че са спазени индикациите за хоспитализация, че болните са реално лекувани, че не е можело да бъдат лекувани в извънболничната помощ, тогава Касата трябва да заплати тази дейност, защото това са здравноосигурени лица", заяви той. 

 

"Няма такава икономика търговско дружество да извършва някаква дейност в полза на купувача и тази дейност да не се заплаща, поради причина, че купувачът няма толкова средства", коментира още д-р Атанасов.

 

Очаква се въпросът да бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса утре.