Това разгневило лидерът Ким Чен-Ун

 

Публична екзекуция на министър в Северна Корея. Заради измяна и нелоялност към лидера Ким Чен-Ун, министърът на отбраната е бил застрелян със зенитна картечница пред очите на стотици висши представители на режима в Пхенян.

 

Според информация на южнокорейското разузнаване, военният министър заспал по време на събрание в присъствието на Ким Чен-ун. Това разгневило севернокорейският лидер. 

 

Екзекуцията на министър е направена на 30 април. Според южнокорейското разузнаване от началото на годината в Северна Корея са екзекутирани 15 висши служители. 

 

Анализаторите са разделени по въпроса дали предполагаемата кървава чистка е признак за сила, или за слабост на Ким Чен-Ун, който дойде на власт след смъртта на баща си през 2011 г. Някои дори не са сигурни, че това наистина се е случило. Експерт коментира, че лидерът се опитва да всее страх с цел да укрепи властта си.

 

Някои анализатори поставят под съмнение истинността на информацията за екзекуцията на министъра на отбраната, защото кадри с него продължават често да се появяват по държавната телевизия. Той се е появявал няколко пъти в телевизионни кадри за военни учения между 30 април и 11 май. Севернокорейските държавни медии обаче не са споменавали министъра, откакто на 29 април са съобщили, че той е присъствал на музикално представление предния ден.