Злополучната екскурзия в Гърция приключи благополучно

 

Историята започва в неделя по обяд, когато семейство Илиеви решили да прескочат до Комотини в Гърция на разходка. Два часа по-късно обаче при опита им да се върнат в България, се оказало, че това няма е толкова лесно. Причината - техните две деца – 5-годишната Крисия и 4-годишната Теди нямали документи за самоличност.


„Влязохме през Маказа, всичко нормално, децата спяха отзад на седалката, майка ми беше отзад до тях и митничарите, изглежда по тяхно недоглеждане ли, какво е, не видяха, че има деца. И ние влезнахме, ходихме до Комотини, разкарвахме се и решихме да се връщаме около 4-5 часа следобяд и митничарите казаха, че не може да ни пуснат”, разказва бащата на децата Илия Илиев.


Така се наложило семейството да отиде до Орменион – на границата със Свиленград, но и там не ги пуснали да влязат в страната. Оттам ги препратили към Ивайловград, но отново ударили на камък.


„Три денонощия по границите видим и се молим като някакви цигани да минем границата, понеже не знаехме, че за децата трябва червен паспорт”, добави той.


Семейството спяло в колата, а единствената помощ дошла от граничните полицаи на пункта край Ивайловград. За да докажат, че това са техните деца, семейството трябвало да представи единствените документи, които съществуват.


„Върнах се снощи на автостоп до Кърджали и донесох акта за раждане на децата, както и кръщелното”, обяснява бащата на децата Илия Илиев.


„Нямат издадени никакви документи други освен актовете за раждане. Целта на тази проверка, която ние в момента правим е да изясним наистина, че това са родителите на тези две дечица, съответно те са майката и бащата, понеже няма друг начин, по какъв начин да бъде установено”, коментира комисар Георги Генчев – началник ГПУ Ивайловград.


От семейството признават, че сами са си виновни.


„По-рано като имаше червени паспорти знаехме, че за децата трябват, но след като влязохме вече в Евросъюза мислех, че са отпаднали вече. Това е наше незнание, не е умишлено, не е нарочно”, казва бабата на децата Калудка Тодева.


В крайна сметка след проверките семейство Илиеви се прибра в България и си тръгна към Кърджали. Сега обаче предстоят проверки на пункта „Маказа”, за да се разбере кой не си е свършил работата и е допуснал двете деца да напуснат страната без да провери самоличността им


„Има установен ред в МВР, който съответно след санкция от ръководството ще бъде извършена проверка и да бъде изяснено кой служител е бил дежурен по това време, по кое време е станало преминаването и съответно това нещо ще бъде изяснено”, поясни комисар Георги Генчев – началник ГПУ Ивайловград.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов