Продуктът отговоря на техническите изисквания за подобни талашитни плочи, но е с 35% по-лек

Царевицата е на почит в Германия. Тя се използва в съоръженията за производство на биогориво и в същото време допринася за отглеждането на телета. Направените от царевица пуканки са любимо лакомство в киносалоните. Пуканките служат и за опаковане на деликатни пратки, а сега ще направят кариера в строителството, пише Ingenieur.de, цитирано от агенция "Фокус".

 

Изследователи от Института “Бюзген” и Гьотингенския университет са разработили материал, който се състои изцяло от пуканки. Новият материал може да се използва за изолация или, в съчетание с две плоскости, за производство на леки и здрави сандвичеви конструкции. Учените ще представят изобретението си на специализираното изложение LIGNA 2015 в Хановер.

 

Учените от Гьотинген работят върху материал от трици и гранули от пуканки, който може да се рециклира, от 2011 година.

 

Продуктът “BalanceBoard” отговоря на техническите изисквания за подобни талашитни плочи, но е с 35% по-лек.

 

“С BalanceBoard поставихме основите на ново поколение от дървени материали”, казва ръководителят на проекта проф. Алиреза Каразипур.

 

В патента за “BalanceBoard”, ученият разкрива рецептата за пуканките: “За да се произведат пуканки, поставената в книжни торби царевица се слага в индустриална микровълнова печка при 200 вата за две минути. Така получените пуканки се наситняват на парчета с големина пет милиметра и се използват за производство на дървени материали”.

 

Сега учените са направили голяма крачка напред. Те вече не използат и дървени стъготини, а произвеждат плоскости изцяло от пуканки. Новите плоскости имат същата здравина, но са още по-леки.

 

“Приложението на материала е предимно в лекото строителство, производството на мебели и особено в автомобилостроенето, където всеки спестен килограм дава възможност за допълнителна ефективност на превозното средство”, подчертава Каразипур.