Мислят как да се намалят катастрофите чрез по-качествена подготовка на кандидат-водачите

 

Още по-строги правила за младите шофьори обмислят експерти и депутати заради зачестилите инциденти с водачи, които отскоро имат книжки. Едно от предложенията е неопитните шофьори да не управляват автомобили, по-мощни от 100 конски сили.

 

Дали ще свалят младите шофьори от мощните автомобили тепърва ще стане ясно, защото все още тази идея се обсъжда. Една от мерки сред другите искания е да се върне отново полигонът. Иска се още придружител до младия шофьор и промени в листовките. Затягане на коланите в буквален и преносен смисъл искат всички експерти.

 

След няколко дни Христоско ще се яви на шофьорски изпит. Убеден е, че поне в първите няколко месеца ще кара с придружител, каквото е и искането на експертите. „Ще карам няколко месеца с баща ми”, казва Христоско.

 

„В момента в България курсовете са 30 учебни часа и всъщност един млад шофьор няма нужния опит”, казва депутатът Настимир Ананиев от Комисията по транспорта в Народното събрание. „Ако часовете не стигат, могат да се вземат и допълнителни”, коментира председателят на Съюза по авто-мото подготовка в България Йонко Иванов. 

 

В същото време вече се мисли и затова трябва ли шофьор, който току-що е взел книжка да кара кола над 100 коня. „Няма логика в това нещо. Хората трябва да свикнат да управляват и мощни машини”, смята Йонко Иванов.

 

„Една такава голяма мощност не може да се овладява от хората, които нямат опит”, казва пък шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите (АКАБ) Красимир Георгиев.

 

25% от катастрофите са по вина на млади шофьори. Ревизия трябва  да се направи и на листовките, категорични са експертите. „30% от въпроситве нямат нищо общо с шофьорския изпит, останалите 20 до 50 % са подвеждащи и заблуждаващи въпроси”, коментира още Красимир Георгиев. 

 

В Европа голяма част от мерките отдавна са станали правило, а  у нас тепърва ще се мисли как да се намалят безумните инциденти на пътя. Предстои и да се събере и работна група в широк мащаб, която да помисли върху листовките и какви промени трябва да се направят.