Според Здравното министерство реформата няма да засегне пациентите

 

От днес администрациите на 9 столични болници се обединяват. Новосъздаденото гражданско дружество ще отговаря за немедицинските дейности на едни от най-големите здравни заведения в София. Сред тях са  Александровската, „Иван Рилски”, „Света Екатерина”, „Майчин дом”, белодробната, детската и инфекциозната болница.

 

Според Здравното министерство реформата няма да засегне пациентите, дори напротив. Със съкращаването на разходите за администрациите, които по думите на министър Петър Москов са раздути, ще има повече пари за качествена медицина. Засега от министерството не съобщават дали сливането на администрациите на 9-те столични болници ще доведе до съкращаване на сегашния персонал.  

 

Бъдещото гражданско дружество ще поеме дейностите като ремонт, изхранването на болните, транспорта и  охраната. Също така административната шапка ще отговаря за назначенията. Засега, освен в болница „Иван Рилски”, недоволство от реформата в столицата няма. В страната, обаче, лекарите от онкологичните центрове и психодиспансерите  започнаха символични протести, за да се противопоставят на намерението на здравния министър да ги слее с областните многопрофилни болници. 

 

Пловдивският онкодиспансер е най-големият в България. Годишно там се лекуват 60 000 пациенти, а новината за обединението му с друга болница ги притеснява. Недоволните медици са категорични, че реформата се прави не за да се спестят разходи, а за да се налеят пари в губещи лечебни заведения. 

 

 „Не може да сложим кръст на онкодиспансерите, защото тук се получава едно комплексно лечение. Нашето притеснение е, че  болните ще се объркат и няма да знаят къде да ходят и къде да получават най-качествената помощ”, коментира д-р  Илиана Илиева,  лекар в онкологичния център в Пловдив. 

 

В Русе лекари и пациенти също недоволстват. В защита на онкоцентъра започнаха и подписка.   „Това е все едно на един на луксозен ягуар да сложиш бурканче от кисело мляко боядисано с червено и да кажеш, че това е линейка”, коментира управителят на онкологичния център Камен Кожухаров. 

 

Според Здравното министерство целта на реформата е пациентите да получават комплексно лечение на едно място. "За да получи комплексно лечение пациентът трябва да бъде изписан от едното лечебно заведение, да бъде приведен за лечение в другото и после пак върнат за лечение в първото. Ако това е добре за пациентите, значи аз нищо не разбирам”, коментира заместник-здравният министър  Ваньо Шарков. 

 

Въпреки притеснението на пациенти и недоволството на лекари, реформата ще продължи, а премиерът Бойко Борисов е убеден, че Москов е способен да я доведе до успешен край и помоли министърът да получи още седмица кредит на доверие.