Екипи на Нова телевизия дежуряха заедно с пътните патрули в София и Варна

 

Екип на "Събуди се" дежури тази нощ заедно с патрулите на Пътна полиция в София, а друг екип - през светлата част на деня във Варна.

 

В морския град ще се проверява спазват ли се ограниченията на скоростта, особено след като КАТ трябва предварително да обявява в интернет местата, където ще засича нарушители. Експертите са изчислили, че когато водачът очаква на пътя да има препятствие, времето за неговата реакция е една секунда. 

 

С промените в закона пътните полицаи вече нямат право да спират на пътя любителите на високите скорости. Нарушението се заснема с камера, а джигитите получават по пощата честитка. За едно денонощие трите оборудвани автомобила на Пътна полиция във Варна могат да засекат и над 60 нарушители, но никога не са се прибирали от дежурство, без да засекат поне един джигит на пътя.

 

Статистиката за Варна от началото на годината сочи, че в рамките на града най-високата скорост засечена от полицаите е 100 км в час, а по пътя за курорта „Златни пясъци”, където ограничението е 60 километра, автомобил се е движил с близо 130 километра в час. 

 

София, "Студентски град" – 10 минути след полунощ. Два екипа на Пътна полиция проверяват водачи за употреба на алкохол. За едно дежурство полицаите успяват да проверят около 100 шофьори. Няма смяна без нарушители. По-агресивни за младите, разказват униформените.

 

30 минути след полунощ се появява първият нарушител за вечерта. В кръвта му има 0,85 промила алкохол. За един час в Студентски град бяха проверени 10 автомобила. Алкохол в кръвта имаше един водач, но още преди да успее да му състави акт, дежурният екип получи сигнал за произшествие в центъра на София. 

 

Мъж в нетрезво състояние се движел в насрещното движение, когато изгубил контрол върху автомобила. Съборил предпазни колчета и връхлетял върху тротоара. Очевидци разказаха, че се спасили по чудо, а благодарение на бързата си реакция, запомнили и номера на колата.

 

Репортери: Ева Костова, Нивелина Няголова