Европа приема Мондиал 2018 с Русия, а Азия е домакин през 2022 година с Катар

Президентът на ФИФА Сеп Блатер иска Световното първенство през 2026 г. да се проведе в САЩ. Ако намеренията на шефа на световния футбол се осъществят, то страната отново ще домакинстват Мондиал 32 години след 1994-а, когато България завърши на четвърто място.

 

Той планира прокарването на закон от страна на Изпълнителния комитет, с който континенталните конфедерации няма да могат да кандидатстват в два поредни вота след домакинство. Както е известно, Европа приема Мондиал 2018 с Русия, а Азия е домакин през 2022 година с Катар.

 

САЩ ще използват квотата на зона КОНКАКАФ, за да спечелят домакинство на световното първенство през 2026 година. Очаква се американците да изготвят или самостоятелна кандидатура, или пък да разделят отговорността със съседните държави Мексико и Канада.

 

Футболни анализатори по цял свят твърдят, че ако се кандидатират, американците могат да се окажат единствени за вота през май месец 2017 година. И въпреки че Блатер иска законът да бъде приет, това съвсем не е сигурно. Той ще бъде гласуван на редовното заседание на Изпълнителния комитет към ФИФА по-късно този месец в Цюрих.