Фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство без конкурси

 

Шуробаджанащина при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Разследване на Васил Иванов установи, че фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство без конкурси. Оказва се, че собствениците на част от тях не знаят какво се случва. 
 

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция. 

 

Над 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя
 

Така според документите един от автосервизите в града е изградил канализация. По същата схема общината е платила 8000 лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.
 

Екипът на Нова разкрива също, че Община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лева на малък фризьорски салон за ремонт детски ясли и детски градини. Зад фирмата-собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството.

 

Повече за разследването гледайте във видеото.