Причината е, че търсенето не отговаря на предлагането

 

Българските фирми все по-трудно намират персонал. Оказва се, че всеки втори работодател иска да назначава, но няма кого. Причината е, че търсенето не отговаря на предлагането. Това обаче не е само български феномен. 

Още по темата

 

В световен мащаб 38 на сто от фирмите се затрудняват при намирането на подходящите кадри. У нас проблемът е дори по-сериозен – 50% от фирмите търсят, но не намират. Този път обаче не сме в дъното на класацията. В Япония 83 на сто от работодателите имат недостиг на таланти, в Ирландия пък подобни проблеми отчитат едва 11%.

 

Наш екип отиде в една фирма, в която производството тече с пълна сила. В момента търсят инженери и то от доста време. Подходящи няма. Затова правят всичко възможно, за да задържат верните кадри.

 

Задачата с намирането на инженери е с повишена трудност не само тук. Оказва се, че и по света, и у нас това е най-дефицитната професия. Следват занаятчиите, мениджърите, айти специалистите и счетоводителите и финансистите.

 

Основните причини за недостига на таланти у нас е липсата на умения, специфична квалификация и опит. А и компаниите стават все по-взискателни. Точно затова, въпреки че в топ десет на най-търсените кадри попада и персоналът за ресторанти и хотели, в бранша не са готови да назначат кого да е.