Заради планираните промени в здравеопазването, протестите продължават

 

Протестите в страната заради планираните промени в здравеопазването продължават. В Шумен лекари недоволстват, заради намерението на министерството да слее лечебни заведения.


Лекари, медицински сестри и служители на онкоцентъра в Шумен определиха предложенията за реформа като деформа.


„Пациентите били се разхождали? - Категорично не сме съгласни с това, господин министър. Пациентите се лекуват комплесно, за това нашето име е комплексен онкологичен център - тук на едно място”, обяснява управителят на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов.


Дума срещу дума - от своя страна министърът на здравеопазването защити реформата си. За пореден път Петър Москов увери, че тя ще е само от полза за пациентите. И най-вече, че няма да се закриват дейности в болниците.


„Пациентът е като футболна топка - между едно, второ, трето четвърто лечебно заведение. Айде, свърпи ти клиничната пътека, изписахме те от операцията, на ти епикризата - заминавай. Там, където наистина са в рамките на един двор или на една сградат, простете, но няма логика това да са две лечебни заведения. Примерно, както е в Шумен, както е в Русе”, казва министърът на здравеопазването Петър Москов.


Именно от Русе е втората порция днешно недоволство. Лекари смятат, че от сливанията няма да може да се спести и отново - че пациентите ще бъдат ощетени.


„Болницата в Русе е била принудена да сключи договор с онколози шуменския комплексен онкологичен център. Ако за пациента от Русе е по-добре след това да бъде лекуван в комплексния онкологичне център в Шумен, шото така някак си му е по-удобно на пацинета, да си пътува до Шумен с онологичното заболяване, да му се направят тежките токсични влизания и след това да си се върне в Русе, сигурно за някой е по-добре, аз знам, че не е по-добре за пациента”, допълва Петър Москов.


Медиците от двата града обвиниха министъра в лъжа и заплашиха, че ще искат оставката му. Протестите продължават и утре.  


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Златина Зехирова, Лили Вълкова