Темата ще се генерира утре рано сутринта, а комбинациите са над 11 милиона

 

Строг контрол очаква зрелостниците на матурата утре. 120 000 ученици ще се явят на изпит по български език и литература. Залите, в които ще се проведе изпитът,  вече са запечатани, така че никой да няма достъп до тях. 

Още по темата

 

С всяка година контролът се затяга все повече, за да се намалят всички възможности за преписване. Георги и Илия от столичното 119-то училище са избрали да не препишат, а да покажат колко знаят.  „Мисля, че съм подготвен. Българският език и литературата трябва да се знаят”, смята Георги.  „Ще изкарам добра оценка и без да преписвам”, убеден е Илия. 

 

По време на матурите във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата ще бъде спрян, а мобилните им телефони – прибрани. Илия и Георги обаче не се плашат от строгия контрол. „Стига и квесторите да гледат, всичко ще бъде наред”, коментира Георги.

 

От просветното министерство са категорични, че не може да има изтичане на матурата преди да бъде изтеглена. Темата ще се генерира утре рано сутринта, а комбинациите са над 11 милиона.  Схеми за продаване на верните отговори вече имало.  Цената им била между 50 и 70 лева.

 

Всички ученици трябва да са в класните стаи поне 15 минути преди изпитът да започне. Матурата за 12-ти клас започва утре в 8 сутринта, а изпитът за седми в 10 часа.