План на ЕК предвижда те да бъдат разпределяни между всички европейски страни

 

Квотите за имигранти, предложени от Европейския съюз, продължават да предизвикват разгорещени дебати. Франция и Испания се обявиха против. Същевременно в Унгария имаше многохиляден протест срещу антиимигрантската политика на правителството.


Протестиращите критикуват Орбан, който не иска Унгария да приема бежанци. Според правозащитни организации министър-председателят насажда омраза. Протестиращите искат да бъде организирано допитване до населението дали са против приемането на имигранти на квотен принцип


Планът на Комисията предвижда имигрантите да бъдат разпределяни в страните от Европейския съюз, за да може тежестта да бъде поета равномерно, а да не пада само върху страните, в които влизат имигрантите. Предложението е квотите да се формират по сложна формула на базата на броя на населението, икономическото състояние и безработицата в отделните страни. На Германия и Франция се падат 1/3 от имигрантите, а Дания, Ирландия и Великобритания няма да приемат имигранти заради договорите, които са подписали при влизането си в Съюза.