Джордж Пел категорично отхвърля обвиненията

На австралийския кардинал Джордж Пел бяха предявени обвинения, че преди повече от 20 години е прикрил свещеник педофил, информира БГНЕС. 

 

През 1993 г. непълнолетният Дейвид Ридсдейл бил изнасилен от чичо си Джерард Ридсдейл, който е свещеник. Дейвид отишъл при кардинала, за да му се оплаче. Вместо да му съдейства в търсенето на възмездие, Пел предложил на Дейвид подкуп, за да не разгласява случилото се заради реномето на католическата църква.

 

Кардиналът категорично отхвърля обвиненията: "Вярно е, че Дейвид дойде при мен. Но за никакво изнасилване не е ставало дума. През цялото време той говореше за моето семейство, за това, че трябвало да си купя кола". От февруари 2014 г. Пел заема поста префект на Секретариата по икономика на Ватикана, което е равносилно на министър. Назначен е от папа Франциск, видял в австралиеца велик икономически реформатор.

 

Самият Франциск през февруари тази година призова свещениците да престанат да прикриват хора, насилвали сексуално деца. Борбата срещу педофилията в католическата църква папата поде веднага след интронизирането му през март 2013 г.

 

През април 2014 г. Франциск се извини за свещениците педофили, наричайки деянията им "сатанинска литургия".