ДАНС и МВР задържаха 150 души, каналджиите взимали до 3000 евро

 

ДАНС и МВР разбиха мрежа за трафик на бежанци. Арестувани са над 150 души. Сред задържаните има и деца. Те са намерени в хостели и заведения в София. Бежанците са нелегално влезли у нас афганистанци и пакистанци, децата са девет. 

 

Парите, които са плащали на трафикантите, са между 1000 и 3000 евро. Сред задържаните има и човек със забрана да влиза на теорията на Шенген. Най-опасни за националната ни сигурност обаче са били двама мъже.

 

Акцията е проведена на Лъвов мост, където е почти нормално да не срещаш българи. Двама от задържаните на бул. „Мария Луиза” са арестувани, защото са организирали мрежа за имигранти към Западна Европа.

 

Мъжете са от Ирак и Судан и ще бъдат експулсирани със забрана да влизат в България в следващите пет години. Обещавали на бежанци минаване през границата, подслон и фалшиви документи. 

 

Само няколко часа след снощната акция животът около Лъвов мост е обичаен. Ареф не чака на никой от чужбина. Чака за български документи от 2013 г. Роден в Палестина, израснал в Судан, екстрадиран в България от Ирландия. Лежал в затвора около година, по думите му, заради грешка в системата. Чул нещо за снощната акция, но не разбира какъв е проблемът. 

 

Българите, които живеят в района, нямат нищо против различните, но не харесват шума вечер и семките по тротоарите.

 

По данни на Агенцията за бежанците от началото на годината закрила са потърсили близо 5200 души. 2060 от тях са получили бежански статут, а на 233-ма е отказано.

 

ДАНС и МВР продължават с проверките си за нелегални имигранти. Разследва се и начина, по който бежанците са стигнали до столицата.