Цялото интервю с жената - символ на възможната борба с корупцията гледайте в неделя в "ДикOFF"

 

Ще успее ли българската съдебна реформа като румънската? 1100 държавни служители на съд, включително 12 министри. Само за последните 5 години в Румъния в затвора са влезли поне 13 политици - заради укриване на данъци, пране на пари или взимане на подкуп. За румънския пример - Сашо Диков разговаря с бившия президент на северната ни съседка Траян Бъсеску и с екс правосъдния им министър Моника Маковей.

 

Спасени от злоупотреби 31 милиона евро държавни пари през 2014-та - румънската статистика. Постигната е заради само 9 на сто оправдателни присъди за държавниците, изловени от Антикорупционния им орган.

 

Важна е не институцията, а човекът”, казва Моника Маковей, бившият румънски министър на правосъдието, жената, която се превърна в символ на това, че борбата срещу корупцията на Балканите е възможна.

 

„Когато станах министър на правосъдието през 2004 година, не очакваха, че ще създам антикорупционна институция, която и ще вкарва в затвора, и ще конфискува крадените пари”, разказа тя. 

 

Реформата дошла и от бившия правосъден министър Моника Маковей, сега евродепутат.

 

„Когато президентът Траян Бъсеску се обади и ми направи това предложение, той ми каза, че иска министърът на правосъдието да e непартиен човек, защото само така може да се води борба срещу политическата корупция. Иначе – имаш общо минало с партиите и отделните им членове, дължиш услуги, един или друг те моли за нещо. След това за главен прокурор на националната дирекция за борба с корупцията предложих напълно независими лице, което интервюирах с психолог, който ми каза, че този човек е твърд като скала и никой с нищо не може да му повлияе”.

 

И до края останала безкомпромисна. Досега Румъния е заклещила в правосъдния си капан кметове, областни управители, брата на президента Бъсеску и цяло правителство - с министри от всички области.

 

"Борбата с политическата корупция е като парадокс, те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите", каза още Моника Маковей. 

 

В понеделник Моника Маковей пристига у нас за среща с правосъдния министър Христо Иванова, за да обсъдят и нашата съдебна реформа.

 

Цялото интервю на румънския правосъден феномен Моника Маковей гледайте в предаването „ДИКOFF” в неделя следобед.