Тайната на аромата се крие в дъбовите бъчви

 

В „Никол и специалистите” Никол тръгва по пътя на виното. А по пътя ще я съпровождат аромата на рози и на френски дъб. Тръгваме от голяма бутикова изба до Огняново.


Срещаме се с нашият герой днес и лозята са първата ни спирка. Правим една бърза обиколка и се спираме при лозите за Мерло.


„Тук е майката на виното. Първо е изчистено от плевели, за да му се даде шанс да диша и вече виждаме първите наченки на гроздето”, обяснява Димитър Шалявски.


Това е млада лоза – на 14 години. В първите години обаче почти не дава плод.


„Това е много труден бизнес, защото първите 6 години ти нямаш никаква възвръщаемост на тази инвестиция? - Имаш минимална, пак хвърля някакъв плод, но не е достатъчно като характеристика”, казва още Димитър Шалявски.


Колкото по-малко е добитото количество грозде, толкова по-качествено е то. Технологът контролира всичко това.


„Ето тези малки гроздчета тук са около 12 на това коренче. След няма и месец, технологът ще реши дали точно от това мерло,засадено 2001 година, ще прави качествено грозде и ще накара хората ,които се занимават с физическата част от нещата да свалят 6 грозда”, обяснява Шалявски.


Така коренър ще концентрира всички витамини, които дава, само в останалите 6 грозда.
Розите са най-чувствителни и благодарение на тях се осигурява време за реакция при наличието на болест.


„Как влияе времето, всички климатични промени на това растение? - Градушката е може би враг номер едно. Почти на 100% унищожава лозята. Имаше преди 2-3 години тук градушка. 300 декара бяха напълно съсипани”, добавя Шалявски.


Въпреки цялото модерно машинизиране ,работнта ръка си остава най-качествената грижа.
Време е да проверим къде ферментира гроздето след подбора и сортирането. Съдът е снабден с термоизолация на регулирана температура, гроздето прекарва тук около един месец.


След престоя си тук, виното вече може да се продава, но няма де е с най-добрите си качествени показатели. За тази цел то трябва да преседи и в бъчви, където е и следващата ни спирка. Те придават на виното дъх на френски дъб.


До тук равносметката е, че след гроздобера и селекцията на гроздето, то има един месец ферментация и 18 месеца престой. А как да разпознаем хубавото вино в магазина?


„Когато един производител се гордее с виното, което е направил,задължително поставя на етикета процесите, през които е минало”, категоричен е Димитър Шалявски.


Повече по темата гледайте във видеото.