България поема ротационното председателство на ПСЮИЕ

България разглежда сътрудничеството, помирението, свързаността и добросъседството като основополагащи ценности за Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ПСЮИЕ (Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа), която се провежда в албанската столица Тирана. 

 

На форума България пое ротационното председателство на Процеса от досегашния председател Албания. Страната ни ще оглавява регионалната инициатива от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 година, което съвпада с 20-годишнината от създаването на политическия формат, учреден в София през 1996 година.

 

Развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията ще са основните приоритети на българското председателство, представени от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на ПСЮИЕ.  

 

„Трябва да гледаме напред, а не назад – агресията, нестабилността, промяната на граници със сила не водят към добро бъдеще. Нито пък популизмът и агресивният национализъм“, изтъкна държавният глава. Росен Плевнелиев посочи европейското бъдеще като обединяващ фактор за региона, а интеграцията – като двигател на позитивна промяна.

 

Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят. Сътрудничеството между съседните държави е мощен инструмент за напредък, особено на Балканите, заяви Плевнелиев.