Миналото лято Ивицата Газа пострада тежко след поредните сражения с армията на Израел

През тази година Турция планира да дари на жителите на Ивицата Газа помощи в размер на 75,6 млн. долара. Това съобщи говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич, предаде БГНЕС.

 

Неговото изявление идва, след като Световната банка съобщи миналата седмица, че Анкара не е изплатила по-голямата част от помощите за Ивицата Газа, която обеща да предостави по време на донорската конференция, провела се в Кайро в края на миналата година.

 

"През последните 10 години помощта от Турция за този регион достигна 369 млн. долара. Само миналата година турската помощ за Палестинската автономия, в това число и за Газа достигна 76,3 млн. долара, от които 59,2 млн. са правителствени средства, а 17,1 са дарения на граждани", уточни Билгич.

 

По време на донорската конференция в Кайро Турция обеща, че в периода 2015 г. - 2017 г. ще дари 200 млн. долара за възстановяването на ивицата Газа.

 

Миналото лято Ивицата Газа пострада тежко след поредните сражения с армията на Израел, при които загинаха около 2200 палестинци, по-голяма част от които цивилни.