Още следващата седмица ще бъде възстановено производството

 

За първи път екип на Нова влезе на площадката в Иганово след взривовете. 

Още по темата

 

 Западната част на цеха, в който стана един от взривовете, буквално е отнесена от ударната вълна. Военните продължават да разчистват отломките и невзривените снаряди. 

 

Мястото, където се хранят работниците, сега изглежда като след война.  До производствените цехове все още има разпръснати осколки и невзривени снаряди,  които военните прибират. В разчистването днес се включиха и 70 работници на ВМЗ, които трябва да подготвят цеховете за работа.

 

Ускореното възстановяване на производство идва след натиск на работниците, които заплашиха със стачка и блокада на подбалканския път. „Много хора имат кредити и задължения към банки”, подчерта Величка Иванова, която работи във ВМЗ Сопот.  „Ако не заработи площадката, това означава, че ВМЗ ще фалира”, убеден е Нено Грънчаров, който също работи там.

 

Още следващата седмица ще бъде възстановено производството, а 800-те работници отново ще се върнат от Сопот в Иганово. Втори месец прокуратурата не може да посочи окончателната причина за взривовете.  Най - спряганата версия е умишлен палеж и саботаж.  Преките загуби на завода от двата взрива са за 3 милиона лева.

 

Репортер: Благой Бекриев