Мексиканският президент подписа закон за конституционна реформа

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието подписа закон за конституционна реформа, предполагаща създаването на национална антикорупционна система.

 

"Това е историческа стъпка в новата култура на законност. Борбата срещу корупцията ще сплоти мексиканците. Корупцията е структурен проблем, следователно борбата с нея трябва да носи структурен и институционален характер", отбеляза Нието, цитиран от БГНЕС.

 

"Поради тази причина е нужна конституционна реформа. Чрез нея се сдобиваме с възможност да укрепим нашата демокрация и да победим корупцията", каза още Нието по време на тържествената церемония по подписването на закона в президентския дворец.

 

Очаква се новата национална антикорупционна система да бъде оглавена от специален координационнен съвет с широки правомощия. В него ще влязат висшата федерална одиторска служба, специално създаден върховен трибунал, представители на прокуратурата и правосъдното министерство.

 

През 2014 г., съгласно индекса за възприемане на корупцията на Transparency International, Мексико е класирана на 103-то място от 175 държави. На първо място, т.е. страната с най-ниско ниво на корупция, е поставена Дания.