"Ето затова няма да ги подкрепим", заяви лидерът на БСП

 

"В момента това, което предлага правителството относно пенсионната реформа, е нищо повече от намаляване на броя пенсионери, като се удължава възрастта и стажа. По този начин се решава един проблем с дефицита в НОИ. Ние предлагаме алтернативата да увеличим размера на вноските, да задържим стажа и възрастта и да се намерят други средства. А именно увеличаване на приходната част и на вноските за безработица”, обясни в „Събуди се” лидерът на БСП Михаил Миков.

 

"Относно това разчитаме на подкрепата на хората, а не на партиите, които днес имат мнозинство в парламента”, допълни той.

 

Относно промените в Конституцията, Миков заяви, че те ще забавят правораздаването. 

 

"Няма никакви гаранция, че магистратите ще станат по-почтени, процесът ще стане по-бърз и ще има по-малко корупция в съдебната власт. Има обаче достатъчно гаранции, че политическият контрол върху ВСС ще се утвърди в посока на днешните управляващи. Ето затова няма да подкрепим Конституцията”, обясни лидерът на БСП.

 

Относно исканата оставка на правосъдния министър Христо Иванов, Миков заяви, че това е послание към целия Министерски съвет, че „не може по този начин да се гради правова държава”. Той допълни, че цялото правителство заслужава да му се иска оставката.

 

На въпрос дали Георги Кадиев наистина ще бъде изключен, Миков заяви, че този въпрос трябва да се решава вътре в партията, а не в национален ефир.