Старт на черешовата кампания в Кюстендил

 

Старт на черешовата кампания в Кюстендил. До дни пунктовете за изкупуване ще бъдат разкрити, а берачите ще влязат в градините. С добра черешова реколта и ниски изкупни цени - така ще започне черешовата кампания в Кюстендилско. Това обаче не означава, че ще ядем по-евтини череши. 

 

Причината - за да стигне до трапезата ни, черешата изминава дълъг път. От дървото, през ръцете на берачите, после на прекупвачите и накрая на търговците. Така цената се вдига многократно. 

 

Официално черешовата кампания започва в средата на следващата седмица. Неофициално обаче тя вече факт. Цената е ясна - 60 ст. за килограм. Общо 78 пункта в 29 населени места ще изкупуват реколтата. 

 

Кирил Димитров стопанисва 100 декара череши. Не се оплаква от реколтата, макар че помни и по-добри години. Притеснява се обаче дали приходите от тазгодишната черешова кампания ще покрият разходите му. Най-добре се печелело от износ за прясна консумация. Друг проблем за земеделците може да се окаже времето. Ако то се развали, това ще е пагубно за по-късната череша, която е и по-скъпа.

 

И докато на изкупните пунктове в страната черешата ще се търгува за стотинки, то крайпътните търговци държат други цени – около 4-5 лева за килограм.

 

И тази година черешовата кампания в Кюстендилско ще се охранява строго - от жандармерия. Тя пристига в Кюстендил на 15 юни. Строго ще бъде контролирано и работното време на изкупните пунктове. Ще се търгува в часовете между 21.00 и 22.00 часа. 

 

Репортер: Екатерина Николова

 

Снимка: БГНЕС