Младо момиче реши да измине 6500 км в името на болната си 10-годишна братовчедка

Смелост, голямо сърце и любов към живота са качествата, които могат да подтикнат едно младо момиче да се качи на колелото и да измине 6500 км в името на малката си братовчедка, болна от рядка болест.

 

Така започва една история за човещината, историята на 28-годишната Велизара Стоилова, която преди три седмици започва нейното дълго пътуване от Лисабон до София с кауза – да помогне на братовчедка си да се пребори с рака, пише БГНЕС.

 

Алекс е 10-годишно дете, диагностицирано със "Сарком на Юинг" - вид рак на костната тъкан, който покосява предимно деца в юношеска възраст. За момента тя се възстановява след четвърти цикъл на химиотерапия, като цялостното й състояние е стабилно. Следва поредната крачка за цялото семейство - операция в Ортопедичния институт "Рицоли" в Болония, Италия, благодарение на Фонда за лечение на деца към Министерство на здравеопазването. След тази операция следват още девет цикъла на химиотерапия и най-вероятно автоложна трансплантация на периферни стволови клетки.

 

Безсилна да помогне с друго, Велизара се втурва в едно от най-големите приключения и предизвикателства на живота си с надеждата да подпомогне възстановяването на малката Алекс. Тя сама описва пътуването си като физическо изпитание в знак на съпричастност към Алекс и всички деца, които страдат от тази рядка болест. Основната цел на пътуването е да разпространи и да събуди вниманието на обществеността към този вид заболяване, тъй като изследванията и проучванията в сферата са ограничени.

 

Велизара напуска работата си в Белфаст, където учи и живее от години и започва организирането на " Veli`s Big Cycle 4 Alex". Дните си прекарва на колелото, като изминава по около 100 км на ден. Маршрутът на пътуването следва морския бряг, намира си места за къмпингуване, които са по-отдалечени и скрити за по-голяма безопасност. 

 

Разстоянието от Лисабон до София е около 6 500 км. Изпраща картичка до Алекс от всеки по голям град в нейното пътуване, което трябва да продължи още два месеца. В края на юли нейното семейство, приятели и Алекс я чакат у дома.