Къде ще играят децата ни?

 

Често получаваме сигнали за опасни детски площадки и изпочупени люлки и катерушки. Решихме за 1-ви юни – празника на детето, да се разходим и да проверим къде играят децата ни. Оказва се, че проблем са не само старите, но и новите и ремонтираните площадки, които често попадат под набезите на вандали.


Благовест е почти на 2 години. Всеки ден играе навън с баба си. Тръгваме с тях на обиколка из градинките в столичния квартал „Надежда”, за да видим в какво състояние са детските площадки.


„Ето - и люлките ги няма, тази пързалка не е достатъчно обезопасена. За мен тя не е пригодена за съвсем малки деца. Ако е имало нещо, то е изпочупено и не се поддържа”, обяснява бабата на Благовест.


Благовест не може да остане и на съседната площадка. Преди няколко дни вандали запалили катерушките. Изгоряло почти всичко. И това не е единствената съсипана по този начин.


„Говорим така за недобросъвестни, вандалски прояви, често се случва дни след като направим нещо ново, то да бъде най-малкият проблем ,че се изрисува с графити”, обясни Ралица Маджарова, директор на "Зелени системи" в Столичната община.


За последните четири години Общината е "олекнала" с 2 млн. лв., за да поправя стари и разрушени площадки.


„Все още има площадки, които не отговарят на изискванията, като ако някъде се установи, че има нещо, което представлява непосредствен риск за децата, се преминава към неговото отстраняване и премахване”, обясни Ралица Маджарова, директор на "Зелени системи", Столична община.


Само за тази година ще бъдат похарчени близо 900 000 лв. за ремонт на стари и изграждането на пет нови и модерни площадки. Като една, построена с всички изисквания за безопасност.


Колко дълго ще остане в добро състояния обаче никой не знае. Охрана и камери няма навсякъде, защото системата за видеонаблюдение все още се развива. Община разчита да бъдат пазени.


Продължаваме обиколката из други столични квартали. Виждаме места за игра, превърнати в паркинг, но и такива, на които децата могат да спортуват, като игрището в квартал „Горна баня”.

 

Тук са помислили и за голямата ограда, която ще пази площадката от набезите на вандали, а децата – от преминаващите автомобили.


Връщаме се обаче при Благовест в Надежда. Дали и той ще се радва на ремонтирани площадки, предстои да видим. От Общината обещават до края на 2016-а всички 2000 площадки в столицата да отговарят на всички европейски изисквания за безопасност.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Йоана Иванова