"До дни ще бъде ясна и точната датата", заяви президентът

 

"До дни ще бъде ясна датата за провеждане на местните избори. Заедно с тях по всяка вероятност ще се проведе и референдум, свързан с изборните правила - задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен елемент", заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

 

"Работим изключително интензивно заедно с парламента и търсим заедно най-доброто решение за провеждане както на местни избори, така и на референдума при формулата 2 в 1", каза още Плевнелиев.

 

"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване - това ме въодушевява, това ме радва и планирам буквално в следващите часове да приключим преговорите с парламентарно представените политически сили, а в рамките на дни да направя и обръщение към народа, в което да се обърна към суверена с ясна дата за избори и ясни въпроси за референдум", съобщи президентът.

 

Той посочи, че сред партиите има различни тематични коалиции относно въпросите за референдума - някои променят задължителното гласуване, други - електронно, а трети са за мажоритарен елемент.

 

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с местните избори да бъде успешен и директната демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, да чуят, а след това да действат", каза Плевнелиев.

 

Президентът информира, че по отношение датата за провеждане на изборите има широко съгласие.

 

"Преговаряме с всички политически сили. Работна група от президентството е постоянно в парламента, много е вероятно да постигнем пълен консенсус за провеждане на изборите. Аз имам конституционното право и мога да посоча дата, но искам да го направя заедно с парламентарно представените политически сили в дата, която е удобна за всички", подчерта той и добави, че този процес ще приключи в следващите часове, а до дни ще има обръщение на държавния глава към народа.

 

На въпрос дали 25 октомври е възможна дата Плевнелиев отговори, че това е "много вероятна дата", но все още продължават разговорите с парламентарно представените политически сили. "Аз съм системен играч, искам заедно с тях да намерим най-доброто решение", каза Плевнелиев.

 

Запитан дали Централната избирателна комисия и всички административни органи, които се занимават с организацията на изборите ще могат да поемат организацията и на референдум Плевнелиев отвърна: "Убеден съм. Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят."

 

В обръщението към народа Плевнелиев обеща ясно да посочи датата на изборите и въпросите на референдума. По отношение на темите за въпросите Плевнелиев каза, че те няма да бъдат изненада.

 

"Не само аз и много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление идеята за национално допитване бе отхвърлена от 42-ото Народното събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и съответно дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", каза още Плевнелиев.

 

По думите му тези въпроси са изключително актуални и трябва да намерят своята реализация.

 

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда аз коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка. Това, което подготвям е изключително близо до това, което подготвихме още преди година и половина", завърши той.

 

Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. 

 

Снимка/Видео:  БГНЕС