На третия ден след пускането на Пеещите фонтани боята на дъното започна да се лющи

Видео: БГНЕС

 

"Жестоко се скарахме на двамата работници, които са пуснали хлора. Жестоко". С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев отговори на въпрос какви ще са санкциите за нарушеното покритие на езерото, открито с пищни тържества на 22 май, предаде БГНЕС.

 

 

Още на третия ден след пускането на Пеещите фонтани в присъствието на двама министри и заря, наблюдателни минувачи забелязаха, че боята на дъното се лющи.

 

Версията на общината е, че покритието е увредено от силните химикали, с които се дезинфекцира водата. Това е потвърдила проверката на регионалното министерство, каза кметът Иван Тотев.

 

Авторът на проекта арх. Прокопиев обаче твърди, че още през февруари са установени четири дефекта при строителните работи, но те така и не са отстранени. В крайна сметка той подписва акта за пускането на езерото. Според архитекта проблемите са в резултат на това, че хидроизолацията е правена през зимата при неподходящи условия, за да се спази пусковият срок.

 

Пеещите фонтани бяха пуснати в чест на официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. За този ден бяха готови и всички останали довършителни работи по Цар Симеоновата градина, общото възстановяване на парка излезе над 13 млн. Освен боята по дъното, не издържаха дълго и златните рибки в езерото на източния вход на градината - те измряха заради нечия идея да сипе и там хлор.

 

Нов ремонт на дъното на езерото ще има през юли, когато и без това водата трябва да се сменя, каза още кметът днес. Няма да правим сага от това, коментира той темата, която иначе вълнува пловдивчани. При откриването имаше хиляди любопитни, а и сега, след като езерото е пълно, там не остава без хора.