В сцените на насилие участват деца

 

Деца в сцени на насилие. Възстановката по време на поклоненията в лагера в Белене, възмутиха обществото и социалните мрежи. 

 

В ролята на жертви и палачи, влязоха ученици от града, а сцените се разиграха пред очите на стотици зрители, сред които и политици.

 

1949-та  – годината, в която е създаден един от мрачните символи на комунистическия режим. Мястото, в което политическите врагове на партията намират насилствено смъртта си. 66 години по-късно възмущението от тази част от историята роди ново възмущение. Деца хванаха пистолети и ги насочиха срещу главите на други деца. 

 

Децата се включили доброволно, а поканата дошла от отец Паоло Кортези.

 

„Това при нас в Европа се казва театър, култура. При нас във всяко училище през февруари месец за Холокоста се правят пиеси с деца като надзиратели. Може би е изненада за България, защото тук не са правени такива неща, но при нас е култура, театър”, заявява отец Паоло Кортези. 

 

Като театър го възприеха и преподавателите на героите палачи и жертви.

 

Тя се организира с изричното знание на родителите. Тази църква работи страхотно с децата, учат се и православни и католици. Обективно ми е мнението. Училището не е  организирало това”, заяви Румяна Богданова - директор на ОУ "Васил Левски", гр. Белене. 

 

Опрените пистолети, макар и на игра, не разтревожиха и политиците, станали свидетели на възстановката. Но нито председателят на Народното събрание, нито военният министър, поискаха да кажат правилно ли е, или не според тях. С оправданието, че не са организатори. От Агенцията за закрила на детето вече са запознати със случая.