Известяват безработните с есемес за свободни работни места

 

Нови облекчения за безработните и бизнеса. Държавата ще плаща повече и по-дълго време на фирмите, които наемат хора от борсата. Нови правила ще има и за самите безработни. 

 

Към настоящия момент всеки безработен е длъжен да се подписва в Бюрото по труда. Често пъти и веднъж месечно. Ако не го направи, губи правото на социални помощи. Предложението е това да отпадне. А в зависимост дали има какво да им предложат трудовите посредници ще могат сами да преценяват кога ще се срещат с търсещите работа. Освен това безработните вече ще бъдат известявани чрез есемес за свободни работни места. 


За работодателите също ще има облекчения. Ако досега за наемането на млади хора държавата покриваше разходите им за заплати и осигуровки за една година, сега периодът ще се увеличи с шест месеца. Освен това вече и работодателите в земеделието ще могат да наемат хора с пари на държавата. Досега това не беше възможно.


От години Трифон разчита единствено на кофите за боклук, за да изхранва семейството си. Последно бил на работа преди 15 годино. Сега живее с 40 лева от държавата.

 

Срещаме го в Монтана, където всеки пети е в неговото положение. Точно за областите с най-висока безработица е и новата идея на държавата – земеделските производители да могат да наемат хора за сметка на държавата:

 

Ако се приеме, мярката би позволила на Ваня да наеме още няколко души при себе си. От години със съпруга си отглеждат ягоди, малини, домати и зеле. Биха се възползвали, но имат условия:

 

Трифон вече е кандидат и е готов да докаже способностите си. 

 

Бизнесът обаче не хареса идеята на държавата и оспори нейните намерения. Промените се чакат до няколко месеца.