Установиха лекарски пропуски при раждането на починалото бебе

 

Родилното отделение в болницата в Тетевен няма да работи в следващия месец. Това стана ясно на среща между здравния министър Петър Москов и кмета на града. Родилното отделение няма да работи, докато не се изясни случилото се около обвиненията срещу доктор Нина Байчева в жестокост над родилки.

 

В Тетевен вече има екип на спешна помощ Ловеч за оказване на лекарско съдействие в случай на необходимост.

 

Междувременно доклад на Изпълнителната агенция медицински одит констатира лекарски пропуски при раждането на починалото бебе в Тетевен. На дежурния лекар д-р Байчева е образувано административно наказателно производство. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

 

Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши Цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода, посочва докладът. Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

 

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите. Като непосредствена причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система. 

 

„Това дете беше нашата мечта. Ние го чакахме твърде дълго, накрая се получи, за да го убие една лекарка”, казва Наташа Габровска.


Проверката на ескперите доказва категорично, че бебето на Наташа днес можеше да е живо, ако е било направено спешно секцио навреме, а то се е забавило заради липса на анестезиолог. Както във всяка малка регионална болница и тук той е бил на повикване, разказаха лекари пред Нова телевизия.


„Нали сте наясно, че аз не бих могла да направя каквото и да е или да уволня някого без да имам черно на бяло доказателства”, обяснява директорът на болницата д-р Невелина Ганева.

 

Проверката вече дава доказателства, че лекарката д-р Байчева е неглижирала състоянието на родилката. Сега съдбата й е в ръцете на прокуратурата и на лекарския съюз, който може да я лиши от права. А в Тетевен срещаме още недоволни нейни пациентки.

 

„Аз я попитах няма ли как да се процедира с операция и тя започна да крещи: „Стига си мрънкала. Така става като ядете като прасета, не можете да родите”. Няма да ги забравя тези думи никога. Детето ми в момента е на 3 годиники със симтоматична епилепсия със Синдром на Ленокс-Гасто, гледаме се на легло”, разказва Радостина.


След поредния случй, болницата в Тетевен остава без родилно отделение за месец. Ако в този срок не се намерят 3-ма акушер-гинеколози, ще остане заключено завинаги. А че проблемът с родилната помощ е по-голям от Тетевенската болница, потвърждават и от здравното министерство.


„Направената проверка след случая с битото бебе в „Софиямед” е открила нарушения в 10 АГ-отделения в цялата страна”, обяви здравният министър Петър Москов.

 

Продължение на разкритията за Тетевенската болница - и тази вечер в "Господари на ефира", веднага след късните новини.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Снимка: Shutterstock