Колекцията съдържа непоказвани до момента експонати

 

Бургаското морско казино събира блясъка на над 100 скъпоценни камъка, гигантски кристали, самородно злато и сребро. Експонатите са част от изложбата "Съкровищата на земята". Тя ще отвори врати за посетители в сряда и съкровищата ще останат край морето до 9 август. 

 

Колекцията съдържа непоказвани до момента експонати от фондовете на Националния музей "Земята и хората". Специално място е отделено на самородното злато и сребро открити у нас. Огромен къс аметист, образувал се в продължение на милиони години вследствие действието на вулкан, е пропътувал разстоянието от Бразилия до витрините на музея. Перфектно израстнал камък от топаз е гордостта на експозицията, защото според уредниците малко музеите в света могат да се похвалят с такова бижу. 

 

През цялото лято туристи и местни ще имат възможността да видят 9 съвършени гигантски кварцови кристали, образувани преди 200 милиона години в рудните полета на Бразилия. Най-тежкият от тях е 300 кг. и за пръв път напуска постоянната експозиция в София.

 

Репортер: Цеца Алексова

 

Снимка: Shutterstock