Жандармерист бе замерен с пълно метално кенче, а журналистка - наругана и избутана

 

Гърмен е на косъм от нов конфликт. Протестиращи замеряха полицаи с бутилки. Над 50 жандармеристи блокираха входа на ромския квартал „Кремиковци” под заплахата на недоволни граждани да щурмуват махалата. В началото изглеждаше, че протестът ще бъде точно такъв, какъвто организаторите го обещаваха.


„Мирен, тих! Искам да спазваме закона”, каза Иван Кременлиев, председател на инициативния протестен комитет.


Някои познати от предишни сблъсъци атрибути обаче наведоха на други мисли и тревоги.


„Няма да има никакви провокации, ние сме наясно с нещата, дано няма някакви политици, които да се опитат да употребят ситуацията и да провокират сблъсъци”, обясни моторист.


И така шествието тръгна наистина мирно, но пък зрелищно.


„Дано наистина да няма никакви проблеми. Притеснявам се, мъжът ми е ей там, все го следя с поглед. Дано полицията да си е свършила добре работата”, обясни едно момиче в шествието.


Опасенията се оправдаха. Наред с мирните протестиращи се появиха и няколко десетки немирни. Проявиха се в подножието на ромската махала, щом шествието стигна там.


Жандармерист беше замерен с пълно метално кенче. Журналистка - наругана и избутана. Опит за дневен щурм на ромската махала - осуетен. Кола на екипа на Нова телевизия в Благоевград - ударена с метални тояги на няколко места.


„Не пострадах, но можеше”, каза операторът Константин Терзиев.


А от другата страна на барикадата беше тихо. В късния следобед протестиращите се оттеглиха в отдих по околните заведения. Никой не се нае да каже дали това е затишие пред буря.


Мъжът, нападнал колата на Нова телевизия, вече е задържан, съобщиха от полицията в Гърмен. По неофициална информация вече са отстранени и младежите, които се опитаха да създадат безредици по-рано днес.


Ултиматумът на протестиращите – за изселване на протестиращите роми и събаряне на незаконните постройки в махалата, остава, но с друга дата – 18 юни – рожденната дата на Васил Левски. Ако не се случат исканите от тях неща, протестиращите обещават да организират друг протест, този път в София.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Калина Влайкова, Екатерина Николова