Той ще бъде на метри от храм-паметника "Александър Невски" и църквата "Света София"

 

Паметникът на цар Самуил за 1000-годишнината от смъртта му е готов. Официалното откриване е на 8 юни, пред църквата „Света София” в столицата. Скулптурата в аванс показва Живко Константинов.


Този воинствен човек - Самуил, който никога не знаеше какво е туй покой, нападна не само Тракия и Македония и околностите на Солун, но и Тесалия и Елада, като превзе много крепости!


Посещаваме ателието на сина на Николай Хайтов – Александър Хайтов. Докато бащата изсичаше героите с думи, сина му ги изсича от камък. Той е скулпторът, който прави паметникът на цар Самуил.


Един трагичен момент само в един образ. Един свиреп и жесток воин, сражавал се като лъв.
Василевсът не уби пленените българи! Той нареди да им избодат очите! На всеки сто беше оставил по един с едно око да води останалите и да ги върне на царя им.


Изключително трудна задача - да пресъздадеш образа на трагичния цар Самуил.


„Човек, който вижда края си! Виждайки войската си. Той вижда, че ще изтърве жезъла след малко, меча си, колко и да го притиска, той даже е леко наклонен и пада напред”, разказва скулторът Александър Хайтов.


„Освен, че са полускъпоценни камъни, те в тъмнината светят. Блещукат, отвътре излъчват светлина. Ще се вижда нощно време. В памет на тези 15 000 слепи хора! Символ на зрението”, обяснява скулторът Александър Хайтов.


Високата близо 4 метра фугура на царя ще се извисява на гранитен постамент в сърцето на столицата. На метри от храм-паметника „Александър Невски”, Незнайния воин и църквата „Света София”. Мястото не е избрано случайно.


„Тъй като е първия по рода си паметник на български владетел в нашата столица, която има хилядолетна история на политически център, се избра това място, защото най-вероятно и той и неговия баща са се черкували в храма”, обяснява зам.-кметът на София по културата д-р Тодор Чобанов.


„Жал ми е за България, че досега няма такъв паметник! Направо ми е жал, би трябвало да има много такива”, на мнение е Александър Хайтов.


Повече по темата гледайте във видеото.