Десетки хиляди българки взимат повече пари през втората година

 

Абсурд с майчинските. Десетки хиляди българки взимат повече пари през втората година от майчинството, отколкото през първата, въпреки че именно в първите месеци майката получава 90 процента от средната заплата за две години назад. За втората година на детето държавата дава месечно по 340 лева.

 

Оказва се, че в някои области от страната майките през първата година взимат по-малко от 340 лева. Ако сравнението се направи с минималната заплата от 360 лева областите, в които това е така, се увеличават. От общо 28 области повече от минимален доход имат само майките във Варна, Враца, Пловдив, Разград, Русе, София и Стара Загора. Най-малко пари взимат майките в Хасково – под 320 лева.

 

Майката на 7-месечната Йоана признава, че майчинските всъщност стигат почти само за храна и памперси. В същото време тя, оказва се, е от богатите майки. Ако в Хасково средно жените получават по 320 лева, тя гледа детето си с 40 лева отгоре.

 

Причините за ниските майчински според експерти са много. На първо място – жените не се осигуряват на реалните си заплати.  „Това, че работодателите не плащат осигуровки върху пълния размер на възнаграждението също се отразява. Не винаги бъдещите майки могат да повлияят върху този процес”, смята Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

 

Състоянието на икономиката ни също не е добро.  „Очевидно няма устойчиви работни места с добро възнаграждение”, коментира бившият социален министър Христина Христова, която сега е част от екипа на Института за семейна политика.

 

Освен това майчинството за първата година се изчислява спрямо осигуровките на майката две години преди раждането. Преди време периодът беше с половин година по-кратък.  Така  колкото по-назад връщаме месеците, толкова по-голяма вероятността е там да има ниски доходи и да няма никакви доходи. Затова от неправителствения сектор предлагат срокът да се съкрати от 2 на 1 година. Така и майчинските щели да скочат.