По думите на социолога обаче има гигантски културен сблъсък, който е непреодолим

 

Свърши ли драмата в Гърмен или протестът ще се опита пак да влезе в ромската махала, провери екип на Нова телевизия. След сравнително спокойна нощ равносметката от вчерашния ден е няколко хиляди събрали се протестиращи. Има образувани две досъдебни производства за хулиганство, информираха от полицията. 

Още по темата

 

"Протестът протече мирно и законово. Хората, които нямат връзка с него, използваха момента, за да правят вандалщини”, коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

 

В студиото на „Здравей, България” темата коментираха социологът Андрей Райчев и председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

 

"Има едно предчувствие в нас, защото ситуацията се променя. Вече нямаме мълчаливи турци и страхливи роми. Те искат да живеят като европейци с пълни права. Противоречието е, че има гигантски културен сблъсък, който е непреодолим. Предстои ни обаче да се научим да живеем с малцинствата, както го направиха в САЩ и Франция. Това може да стане по два начина – съзнателно и умно от наша страна или насила”, коментира Райчев.

 

По думите му трябва да се научим да признаваме ромските лидери, така както сме признали турските в лицето на ДПС и постепенно да ги интегрираме.      

 

"Проблемът го има и пътят е един – интеграция. Другото е да направим такава беля на страната и да сринем държавата”, на мнение е социологът. 

 

Според Цветелин Кънчев е крайно време "Евророма" да бъде призната като партия на ромите и политиците да започнат да обсъждат с нея проблемите в обществото.