Бюрокрацията се изправя срещу просветата в Харманли

 

Къщички за книги в парка разбуниха духовете в Харманли. Миналата година в градската градина имаше подобно съоръжение, а сега между инициаторите и Общината се водят люти спорове. Оказва се, че за да бъдат поставени отново къщичките, са нужни куп проекти и разрешителни.


Миналото лято Щиляна и Християна бяха сред десетките деца и възрастни в Харманли, които посещаваха къщичката, за да открият приказки и романи, които да четат. 

 

Импровизираната разменна библиотека на открито тази година обаче няма да се случи. Миналия юни къщичката е поставена с разрешението на концесионера на парка. Тази година инициаторите се обърнали към Общината, тъй като тя стопанисва градската градина.

 

"Получихме отговор, който може би ще трябва да изпълняваме година и половина. За тези документи, които ни изискаха с техния отговор, ние ще построим сграда. Трябва да проектираме, трябва да влезем в общинска сесия, трябва да съгласуваме с главния архитект, пак трябва да се върнем в общинска сесия", пояснява Тодор Тодоров от гражданско сдружение "Заедно за Харманли", които са и инициатори на проекта.

 

Всъщност в искането си от гражданското сдружение не са посочили параметрите на къщичките за книги, като са се надявали, че в Общината са запознати с идеята от преди година.

 

"Не беше прикрепен нито снимков материал, нито скица, нито какъвто и да е документ, за да се знае от архитекта и от компетентните органи в технически отдел какво ще представлява това съоръжение. Община Харманли е в България и има наредби и закони, които трябва да се спазват", категоричен бе заместник-кметът Минка Стоянова.

 

Сложната процудера едва ли ще бъде премината заради кутията с размери 30 на 30 сантиметра. А жителите на Харманли се чудят защо изобщо е нужно да се водят спорове за нещо такова.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Снимка: Shutterstock