Рецидивистът получава седмата си присъда

ВКС потвърди присъда от 4 години затвор за грабеж на 40-годишния рецидивист Илиян Здравков-Зико, който уби 23-годишната студентка Вероника на 28 февруари вечерта край жп гарата в Търново, съобщи "24 часа".

 

Рецидивистът получава седмата си присъда, докато лежи в затвора в Ловеч с друго наказание за кражби, наложено от съда в Казанлък и чака приключването на разследването за зверското убийство. Грози го доживотен затвор.

 

Върховните магистрати са се произнесли окончателно за нагъл грабеж на 18-годишно момиче от Русе, извършен от мъжа 9 месеца преди да посече Вероника. Всичко се случило на 1 юни 2014 г. По това време престъпникът работел обща работа в кравеферма в кв. "Бабенец". Русенката отишла да търси приятеля си от интернет, който живеел в кв. "Гарата" в Горна Оряховица. Понеже не познавала района, тръгнала пеша, като искала да стигне до моста на река Янтра между Горна Оряховица и с. Първомайци.

 

Зико я настигнал по пътя и я заговорил. Момичето помолило да го упъти, но той услужливо казал, че му е на път и ще го заведе. Докато вървели, тийнейджърката отворила дамската си чанта, за да проведе телефонен разговор и мъжът видял, че в нея има мобилен телефон и таблет. Решил да я ограби и я превел през черен път, уж за по-пряко. До изоставена постройка Зико внезапно сграбчил момичето за косата, издърпал го до колона на сградата.

 

Наредил ѝ да даде чантата си и невъзмутимо започнал да разглежда какво има в нея. Момичето се опитало да я дръпне обратно, но Зико изсъскал, че ще я убие. Плячкосал чантата, но върнал личната карта и цигарите. После взел от земята една тояга и подкарал девойката пред себе си. Момичето направило нов опит да си вземе чантата, но той го ударил отдясно на главата и то паднала на земята.

 

Ето какво разказа самото момиче преди време пред Миролюба Бенатова: