Програмата на азиатската страна предвижда изграждането на 20 завода в страната

Български компании може да строят заводи за биодизел във Виетнам. Това стана ясно по време на срещата между министър-председателя на страната Нгуен Тан Зунг, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева и работодателските организации. 

 

Програмата на азиатската страна предвижда изграждането на 20 завода за биодизел. Български компании се надяват да построят няколко предприятия в тази сфера. 

 

Отделно наши фирми имат интерес в изграждането на три завода за отпадъци на територията на различни провинции във Виетнам. Също така две пречиствателни станции за отпадни води. В момента се търсят инвеститори за построяването на обектите.

 

Българската минна компания "Геотехмин" кандидатства за концесия на мина с цветни руди във Виетнам. Проектът обаче не е придвижен от съответната община. Фирмата възнамерява да инвестира във Виетнам 100 млн. долара. По време на срещата е обсъден и проект за съвместно изграждане на завод/и за рециклиране на отработени масла. 

 

Форумът е част от мероприятията в сферата на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни, организирани за отбелязване на 65-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Виетнам през настоящата 2015 г.