ООН призова ЕС да помогне на Атина за справянето с проблема

Гърция изпитва затруднения от пристигналите тази година 42 000 имигранти и се нуждае от спешна помощ от Европейския съюз, заяви Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде БТА.

 

Броят на имигрантите, слезли на гръцките брегове от януари до май, е близо шест пъти по-голям от този за същия период на миналата година, заяви говорителка на базираната в Женева агенция на световната организация.


 
Повечето от 600-те души, пристигащи всеки ден с лодки от Турция през последните седмици, са бежанци, идващи предимно от Сирия, Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея. 

 

Гръцките центрове за приемане са пренаселени и властите не дават редовно вода и храна на бежанците, освен ако са вече в управляваните от полицията центрове, предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците. 

 

На очакващите регистрация бежанци, включително семейства с деца, се налага да спят на открито, подчерта неговата говорителка. Тя отбеляза, че много семейства пристигат на брега в отдалечени райони и след това вървят с километри, носейки имуществото си.

 

ЕС трябва да подкрепи не само Гърция, а и неправителствени хуманитарни организации, призова агенцията на ООН. 

 

По-рано световната организация съобщи, че ще увеличи персонала си, работещ на няколко гръцки острова, предимно с цел да подобри условията в центровете за приемане.

 

Близо 90 000 бежанци и имигранти са пресекли Средиземно море тази година по данни на ООН. Повечето от тях са пристигнали в Италия или в Гърция.