Модерни кули наблюдават почти 9% от горите у нас

 

С настъпването на лятото расте опасността от горски пожари. Почти 9% от горите в България се наблюдават от специални кули с видеокамери.

Още по темата

 

Построени са 20 модерни кули, които трябва да следят за огън на ключови места. Модерните съоръжения с видеокамери и софтуер, който засича дим и пламъци на практика защитават малко над 8% от територията на страната. Може би ви се струва малко, но кулите покриват местата с най-сериозен риск като природните паркове и високопланински райони.

 

В противопожарната служба в Нови Искър все още няма изградено такова съоръжение, но огнеборците са в готовност и с техника, и с опит да се справят с пожарите. Почти няма лято, през което южните склонове на Стара планина да не станат жертва на огнения ад. Дежурствата на огнеборците в Нови Искър рядко са спокойни. В горите наоколо няма противопожарна кула. Пожарникарите разчитат най-вече на опита и на специализираната техника.

 
В другия край на България огнеборците имат още един чифт очи в планината. По трансграничен проект в Смолянско са иградени 15 кули. Командният център е в областния град.
 

Малко над 8% от горите у нас са под закрилата на подобен тип системи, съобщиха за Нова телевизия от Министерството на земеделието и храните. Освен съоръженията в област Смолян кули наблюдават в Странджа и Осогово. До дни ще заработи център и във Врачанския Балкан. По европрограмата за развитие на селските райони са одобрени 88 проекта за наблюдателни кули, 14 от които са приключили. Добавяме и проектите по оперативна програма „Околна среда“, по които работят камери в горите на Пирин, Беласица и Стара планина. В момента се изпълнява и мащабен проект за 4 кули и команден център, който ще осигури защита на резерватите около София.
 

През миналата година пожарникарите са получили 134 нови автомобила. До дни автопаркът ще се увеличи с още 67 коли среден клас и 6 високопроходими машини.


Колкото до пожарите през миналата година, тя не е особено показателна, тъй като имаше повече наводнения. Но въпреки това бяха изпепелени над 9 хиляди декара гори. Най-голяма част от тях в районите на София и Ловеч.