Към мястото на разлива е изпратен нефтосъбирач

Огромно петно мазут покри територията на Варненското пристанище този следобед. За екологичния проблем сигнализираха зрители на Нова.


Няма опасност разлива да излезе от яхтеното пристанище. Миризмата бе остра, когато дойдохме на мястото. В момента петното се почиства.


Днес в ранния следобед служители на яхтеното пристанище забелязват нефтеното петно и започват да звънят по институции. Казват, че подобни петна има няколко пъти в годината.


„Всеки път ни обясняват, че няма как да бъде установен източника, дори днес като се обадихме ни обясниха, че понеже е неделя няма как да бъде изпратен нефтосъбирач, няма как да бъдат взети проби, няма как да се направи нищо адекватно преди утрешния работен ден”, обясни Мартин Демирев, служител на яхтеното пристанище.

 


Яхтеното пристанище се намира непосредствено до Морска гара, където акостират луксозните пасажерски кораби.


„Цапат се бордовете на яхтите почти невъзвратимо замърсени, а те са скъпи съоръжения. Цялата акватория е замърсена и мирише ужасно на мазут”, добавя Александър Атанасов, служител на яхтеното пристанище.


„Това нефтено петно може да излезе в морето. То няма как да изчезне от само себе си, ако не бъде изчистено”, на мнение е Мартин Демирев, служител на яхтеното пристанище.


Това място е любимо за много рибари. От Морска администрация ни увериха, че сигналът за замърсяването е подаден и до Регионалната инспекция по околна среда и води.


От „Морска администрация“ казаха за Нова, че се предприемат всички необходими мерки източника на замърсяването да бъде установен. Ние също ще следим ситуацията.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова