Реджеп Ердоган се стреми към промяна, даваща му още власт

 

Изключително важни избори в Турция. Парламентарният вот се определя като "исторически" и критичен за бъдещето на страната. Президентът Реджеп Ердоган иска промяна на конституцията.
Дали такава промяна може да се осъществи, зависи от това кои партии ще влязат в парламента. Първите резултати се очакват след 21 часа.


Изборният ден започна в 8 и приключи в 17 часа, при очакваната висока избирателна активност. Отново най-много гласове ще получи управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган. В последните 13 години партията управлява сама и се надява отнов да не им се налага да влиза в коалиция.


„Искам да благодаря на турския народ. Мисля, че изборите ще минатабез проблеми и резултатът ще е много важен за Турция”, обяви турският президент Реджеп Ердоган.


Изключително важен е резултатът на една от по-малките формации. Ако прокюрдкската Демократична партия на народите влезе в парламента, това ще обърка плановете на управляващите. Младият, харизматичен кюрдски лидер Селяхаттин Демирташ пое голям риск заради високата, 10-процентна бариера за влизане в парламента.


Анализаторите са единодушни, че само от тяхното влизане или оставане извън Меджлиса зависи дали управляващата партия ще запази или ще загуби квалифицираното мнозинство от 330 депутати в 550-местния парламент.


„Виждам много надежда и ентусиазъм в младото поколение. То иска да определя бъдещето на Турция, а ние се опитваме да бъдем техният глас. Жените се борят за мястото си в политиката, в нашата страна, която игнорира и отчуждава жените. Опитваме се да ги подкрепим”, казва Селяхатин Демирташ, лидер на Демократична партия на народите.


Президентът Ердоган се надява младата партия да не успее. Само така ще са възможни планираните от държавния глава драматични промени в политическото устройство. Тъкмо затова на тези парламентарни избори се гледа като своеобразен референдум, на който се тества продължаването на 90-годишната парламентарна демокрация или трансформацията на режима към силна президентска власт до 2023 г.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нихал Йозерган