4-метровата фигура е поставена върху монолитен гранитен постамент до базиликата „Св. София”

 

Започна церемонията по откриването на паметника на цар Самуил в София.

 

По време на церемонията президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след това патриарх Неофит ще освети паметника. 

 

4-метровата фигура е поставена върху монолитен гранитен постамент до базиликата „Св. София”. Мястото е избрано неслучайно, а заради исторически сведения, че бащата на Самуил – Никола, е бил комит на област Средец. 

 

Поводът за създаването на скулптурата са 1 000 години от смъртта на българския цар. В отбелязването на годишнината са предприети и действия за връщане на костите на владетеля у нас, които сега са в Солунския музей за византийско изкуство. 

 

Скулптурата е дело на Александър Хайтов, като детайлите по фигурата са максимално приближени до представата за реалния образ на царя – короната, соколите по плащеницата, с която е намерен в гроба. 

 

Разрази се обаче и скандал около паметника на Самуил. Група от интелектуалци обявиха, че не харесват стила, в който е изпълнена статуята, не одобряват и мястото, на което се намира. Зам.-кметът по културата на София – Тодор Чобанов пък, се обяви против идеята на автора очите на скулптурата да светят нощем.