Десетки жени и деца излязоха пред лагера с тенджери в ръка

Напрежение сред бежанците в софийския квартал "Овча купел". По-рано днес близо 50 жени и деца са излезли пред лагера на протест с тенджери в ръка. Това уточниха за Нова телевизия от Агенцията за бежанците.

 

Протестиращите са настояли да получават храна и социални помощи от лагера, в който живеят. По правило обаче това се полага само на бежанците, които са в процедура за придобиване на статут. От Агенцията посочват, че жените и децата, които са протестирали, всъщност вече имат статут нас, който им дава право да работят и да получават социални помощи. 

 

 

Абдул е боксьор от Сирия. Единствен разбира български и превежда на другите. По-малките не знаят какво е статут, но го искат, защото са го чули от големите. И смятат, че е синоним на свобода.


Само на метри от мястото, на което сирийски деца седяха на пътя, с искане за статут, на воля играят техните български връстници – от детска градина „Усмивка”.


От градината се оплакват, че колкото повече бежанци идват тук, толкова по-малко родители искат да оставят децата си. Виолета не е от тях.  


„Дечицата по някакъв начин контактуват, макар и задочно – през оградата, с жестове, мимики, махат си, подават си ръчички. Обували сме чорапки на боси дечица”, разказва Виолета.


Камионът отстъпва – за кратко. Но протести като този тук не са рядкост. По-рано днес, на същото място, жени и деца излязоха на улицата с тенжери и черпаци. Защото искат  помощи от държавата. И възможност за работа.


Повече по темата гледайте във видеото.