Недоволството е и заради вида, и заради мястото, на което е поставен

 

След серия от скандали откриха паметника на цар Самуил в центъра на София. 4-метровата скулптура се намира до църквата „Света София”. Днес на обяд беше официалното откриване, но и този път събитието беше предшествано от протести, сред които и писмо, подписано от десетки интелектуалци. 

 

Недоволството е и заради вида, и заради мястото, на което е поставен паметникът. Не се харесва и идеята на автора очите на паметника да светят нощем. 

Още по темата

 

Дни преди официалното откриване в интернет набра скорост подписка против поставянето на монумента в центъра на града. Всичко започна с отворено писмо на доктора по философия и социални науки Стефан Попов. Той настоява откриването да се отложи, докато не се реши проблемът. Към позицията му се присъединиха десетки интелектуалци, журналисти и университетски преподаватели. 

 

От общината обаче увериха, че има солидни аргументи в подкрепа на избраното място. Основната причина е, че това е национален паметник, който трябвало да е в сърцето на София. 

 

Появиха се и още критики към произведението на Александър Хайтов. В онлайн пространството някои дори го определиха като „монументален изрод” и го нарекоха откровено грозен. Що се отнася до светещите очи на цар Самуил от общината обясниха, че в проекта не се е предвиждало такова нещо. 

 

Александър Хайтов обаче защити творческото си решение. Междувременно официалното откриване на скулптурата събра стотици официални и неофициални гости. Затегнатите мерки за сигурност обаче изнервиха много от хората. 

 

Заради опашките на пропускателните пунктове повечето хора останаха да гледат церемонията отдалече, зад полицейските лентички.

 

Още тази вечер ще проверят как работят диодите в очите на паметника, за да се прецени дали ще ги оставят и занапред.