Мораториумът за забрана на износа на дървесина изтича

Снимка: Архив, БГНЕС

 

Горите в България - отново застрашени. Утре изтича срокът на тримесечния мораториум за износ на дървесина в чужбина, а парламентът все още не е успял да приеме законови промени за сектора. Какво се случи през четвъртгодишната забрана за търговия в чужбина с българска дървесина?


Стоян има предприятие за обработка на дървесина в така наречения "дървесен чипс".


„Дробилката надробява дървесината на трици, това се получава, смесва се с топъл въздух и започва сушене”, обяснява предприемачът Стоян Стоянов.


Производството изисква средства и знания.


Какво представлява така наречения чипс? Ето получената суровина. Прави се от пънове със средна големина, които се вкарват в поточна линия. Но именно мораториумът е вдигнал цените на продукцията на дървесен чипс.


„Като се преработи дървесината, вече може да се изнася, за страните в които в момента има мораториум”, обясни Александър Дунчев, екоактивист от WWF.


Така че, реши ли проблемите на българската гора мораториума, или той беше заобиколен според политиците?


„Този мораториум няма да даде резултат, и той вече се заобикаля. По наши данни, и от Варна, и от Бургас, се изнася, не под формата на обла дървесина, а под формата на дървен чипс”, коментира Петко Цветков от „Зелените”.


Което е вероятната причина за нарастването на цената, на суровината, която Стоян произвежда. А пресече ли забранта за износ като цяло, незаконната сеч в нашата гора според експертите?


„Сигналите за незаконни практики в горите продължиха и по време на мораториума, тъй като и при наши проверки се установи, че гората продължава да се ползва извън правомерното”, добави Петко Цветков от „Зелените”.


Представители на фирмите, които се занимават с дърводобив, протестираха пред Народното събрание заради мораториума веднага след приемането му.


Повече по темата гледайте във видеото.