Този избор породи много спорове в социалните мрежи

 

Оказаха ли се "лачените обувки" на българското кино "патриотични цървули"? Въпросът е по повод избора на българите в класацията на БНТ. В нея "Време разделно" бе избран за най-любим филм на столетието. Този избор породи много спорове в социалните мрежи.

 

"Когато беше създаден, той беше един откровено пропаганден, макар и много добре направен филм, който трябваше да легитимира със средствата на изкуството една чудовищна политика, която наричаме Възродителен процес”, обясни в „Здравей, България” социалният антрополог Харалан Александров.  

 

"Голяма част от нашите сънародници, за жалост, се преживяват като насилени”, така той си обясни избора в класацията.

 

"Аз не бих казал, че това е филм за насилието и травмата. В него трябва да се отбележи и друг ракурс – съпротивата срещу насилието. Имаме индивидуалното противопоставяне, отстояване на личностното, защита на семейното и родовото. Аз мисля, че това е импулс, който провокира много млади хора да гласуват по този начин”,е мнението на Милен Михов, преподавател и депутат от Патриотичния фронт.

 

"Класацията не е най-важното в този случай. Важното е да се говори за българското кино, да се гледа такова и да се приобщят младите хора към него”, заяви Борислав Колев, режисьор и сценарист на кампанията "Лачените обувки на българското кино”.

 

"За мен е важно, че в тази кампания много хора гледаха българско кино и че ги приобщихме”, добави той и не пожела да коментира избора на "Време разделно”.