С нецензурните думи били запълнени полетата за отговор със свободен текст

 

Много от матурите на зрелостниците тази година съдържали псувни и обидни квалификации по адрес на хора от системата, написани на местата за отговори със свободен текст. Това каза в ефира на „Здравей, България” Александър Трингов, началник на отдел „Общо образование” към МОН.


Той коментира и съмненията за преписване на матурата по български език и литература в Кърджалийска област, които отведоха там десетки инспектори от София, за да следят строго провеждането на тазгодишния изпит. Това, което истински озадачаваше, беше фактът, че едно малко училище в Ардино попадаше в топ 10 на най-добрите училища в страната за миналата година. Сега то вече се сгромоляса до 653-та позиция в същата класация.


За да провери дали школото в Ардино заслужава седмото място или се преписва масово, Министерството на образованието изпрати 31 инспектори в 11 училища в област Кърджали. Те обърнаха специално внимание на малкото СОУ. И хванаха доста преписвачи…


Резултатът - от 36 ученици шестима са с анулирани работи. Така средният успех падна от 5.62 на 3.67.


Трингов обясни драстичната разлика в резултатите с факта, че инспекторите от София са предотвратили множество измами, както и с данните, че учителите в малките населени места работят с много повече ученици.

 

Добре е, че имаме работите на зрелостниците сканирани, защото има доста сигнали от оценители за идентични матури, особено по български език и литература”, каза още експертът.


Целия разговор с инспектора от МОН гледайте във видеото.